Må man tage på sommerferie i firmabilen?
– Gode råd før du sætter dig bag rattet

Er du ansat og har fri bil stillet til rådighed fra firmaet, kan du uden problemer køre på ferie i den. Fri bil vil sige firmabil på hvide plader. Og med en firmabilsaftale er indeholdt de ordinære driftsudgifter, så som forsikring, reparationer, ejerafgift, vedligeholdelse, benzin, olie, sprinklervæske og vask. Men der er ting du skal være opmærksom på:

 

1. Tjek din firmaaftale
Tjek først med din arbejdsgiver, om det er tilladt at tage firmabilen på ferie. Her er det vigtigt at få et overblik over hvad din aftale inkluderer. Undersøg hvilke forsikringer din arbejdsgiver har på bilen. Der vil ofte være aftale om vejhjælp, så husk at notere hvem du skal kontakte ved skade eller ulykke.

2. Hvilke aftaler har du for brændstof?
Hvis bilen er stillet frit til rådighed, er der ingen problemer. Så beskattes du som ansat efter reglerne om fri bil. Men er du ansat med en aftale med din arbejdsgiver, om at der er begrænsning på brugen af firmabil, så er der andre forhold du skal være opmærksom på. Eksempelvis hvis du selv betaler benzin på turen til Sydfrankrig i din ferie.

3. Få kvitteringerne med, hvis du selv betaler benzin
Dækker din firmabil aftale ikke benzin, men du må benytte bilen og køre sydpå, skal du selv betale. Men du har stadig mulighed for at opnå en besparelse. I det tilfælde skal du benytte firmakreditkort, tankkort eller samle kvitteringer for brændstofkøb i udlandet, og få det godtgjort senere. På den måde kan du få udgifterne trukket fra din bruttoløn som egenbetaling og dermed nedsættes beskatningsgrundlaget i feriemåneden og du sparer i skat.
Det skal gå via din arbejdsgiver, bogføres hos arbejdsgiver og det er arbejdsgiver, som skal reducere beskatningsgrundlaget for værdi af fri bil. Du kan som bruger på ingen måde selv tage fradrag.

4. Parkering og afgifter til motorveje mm – hvordan med dem?
Udgifter til parkering, færge, afgifter på motorveje og broer, er ikke indeholdt i den skattepligtige værdi og derfor ikke en del af den almindelige løbende beskatning. Hvis din arbejdsgiver dækker sådanne udgifter i forbindelse med privat kørsel eller ferie, er der tale om et personalegode, som skal beskattes.
Så få afklaret med din arbejdsgiver om udgifter til parkering mm under ferie, betales af arbejdsgiver som herefter beskattes, eller om du benytter eget privat betalingskort til disse udgifter.

5. Særlige regler for varevogne
Hvis din firmabil er en varevogn på gule plader, er der yderligere nogle formalia, der skal være opfyldt. Det er lovligt at bruge firmabilen på gule plader til private formål i op til 20 dage om året. Det kræver dog køb af såkaldte dagsbeviser. Det betyder at du som ansat eksempelvis kan bruge firmaets varevogn til at trække en campingvogn, hvis den private bil ikke kan klare det. Det kræver at du som ansat selv køber dagsbeviserne og at din arbejdsgiver i øvrigt er indforstået med brug af bilen.
Hvis det derimod er firmaet, der betaler dagsbeviset og stiller bilen til rådighed, betragtes det som et personalegode, som den ansatte skal betale skat af.

Spørg en ekspert

Peter Kamper, Partner
Registreret revisor
+45 5488 3100 / 4051 3602
peter@lourevision.dk

Ring mig op

Vi kontakter dig snarest muligt inden for vores åbningstid

Skriv til os